XVIII. Rétesfesztivál 2018.
2018-10-25

Tótszerdahely Község Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a horvát nemzetiségi lét fontosságára, a Mura menti horvát hagyományok megőrzésére és azok megtartására. Ezen célok alapján 2001-ben úgy döntöttünk, hogy megrendezzük az I. Tótszerdahelyi Rétesfesztivált, melynek fő motívumaként kimondottan ezt a horvát népi hagyományt – a hagyományos horvát rétessütést- helyeztük a rendezvény középpontjába.

Az évek alatt, a versenyen résztvevő csapatok, a helyi lakosság valamint az ide látogatók igényeinek felmérése alapján mára egy kimondottan térségi rendezvényt valósítunk meg. A program fő motívuma mellett, számos más, a Mura menti horvátságra jellemző kulturális, hitéleti és népi hagyománymegőrző kísérőprogramot is kínálunk az érdeklődők számára, mint horvát nyelvű szentmise, hálószövés, népi kosárfonás, korongozás, kovácsbemutató, lovagoltatás, folklórfesztivál.

Rendezvényünk fő célkitűzése a Mura menti horvát hagyományok, népszokások, népi ételek és kulturális örökség bemutatása, valamint ezek továbbadása és megismertetése az ifjabb korosztállyal és az ide látogatókkal. A rendezvénnyel a horvát nemzetiségi lét jelentőséget, fontosságát kívánjuk hangsúlyozni országon belül és országhatáron túl. A fesztivál során megkíséreljük egybegyűjteni és egyidejűleg bemutatni a horvát léthez szorosan kapcsolódó, őseink által ránk hagyott értékeket, szokásokat, használati tárgyakat.

Programunkat oly módon állítjuk össze, hogy a rendezvény megvalósításába minden korosztály képviselőit bevonjuk, illetve az ide látogatók közül is mindenki számára a legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget nyújtsuk. A rendezvény minden év augusztus hónapjának első hétvégéjén kerül megrendezésre.