Mura

Mura

A Mura a Dráva leghosszabb mellékfolyója, amelyen négy országot (Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Magyarország) érint.

A Mura folyó Ausztriában, a Hohe Tauern hegységben ered, 1764 m magasságban és Légrádnál ömlik a Drávába. Teljes hossza 454 km, amelyből csak a legalsó szakasz (48 km) - annak is csak a bal partja

esik Magyarországra. Alsó szakaszán Magyarország és Horvátország határfolyója. A magyarországi Mura szakaszhoz 2040 km 2nagyságú részvízgyűjtő tartozik, amelynek legnagyobb része a Kerka és a Principális vízgyűjtője.

A folyó azonban még ezen az alsó szakaszon is elég gyors ahhoz, hogy medrét a laza talajban folyamatosan változtassa. Völgye a vízfolyások és holtmedrek tömkelege, túlfejlett kanyarjait helyenként maga is átszakítja. A hosszantartó közép - és kisvíz kanyarokkal alakítja ki magának azt a mederhosszt, amelynél a sebesség és a talaj ellenállása közötti egyensúly megmarad. A folyó mederrendezésének, partvédelmének, mederkotrásának célja a parterózióval szembeni védelem, a lefolyási viszonyok javítása. A beavatkozás jellege partbiztosítás vízépítési termés - kőből, mederelzárás, keresztirányú művek, „T” vezetőművek, sarkantyúk, kődepóniák a szabályozási vonal mentén, lábazati kőszórás ok.

A Mura tavaszi árvizeit az eső mellett az Alpokban olvadó hó válthatja ki, de jelentős árhullámok alakulhatnak ki nyáron és ősszel is, tisztán csak nagymennyiségű esőből.

Jellemző még a folyóra, hogy gyorsan árad és lassan apad. Apadáskor 6-8 -szor annyi idő szükséges, mint amennyi idő alatt ugyanannyit áradt.

Ebből adódóan, az árvízi biztonság megvalósítása érdekében volt és van szükség árvízvédelmi töltések kialakítására és fenntartására, melyek a Mura mentén lokálisan, az egyes települések védelmében épültek ki. Megemlítendő továbbá a Mura folyón mederfenntartási, árvízvédelmi indokkal végzett mederkotrások, zátonyelbontások, melyek elsősorban a folyó különleges halfaunáját veszélyeztető ökológiai károkat okoztak.

Bár a folyó osztrák, szlovén és horvát szakaszán 31 vízi erőmű épült, melyeknek jelentős hordalék - megfogó hatása lehet. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy jelenleg a dinamikusan pótlódó hordalék meghaladja a kikotort és visszatartott mennyiséget, tehát a Mura zátonyos állapota alapvetően nem csökken, csak átrendeződik.