Rekonstrukciós ütemek

Fedák kúria rekonstrukciós ütemek

Az épület elnevezésének eredete:
Fedák Sári színésznő 1904-ben Tótszerdahelyen egy 350 holdas birtokot vásárolt. Egy-egy színházi évad után szívesen pihent a földekhez tartozó kastélyban; gazdálkodással is próbálkozott, innen ered “agrárius primadonna” elnevezése.

Az épület éveken keresztül közcélokat szolgált. Az 1960-as -70-es években általános iskolaként funkcionált. Az épületben helyet kapott egy szolgálati lakás is, melyet az intézményben oktató pedagógusok használhattak. A jelenlegi iskolaépület felépítése után az épületben kapott helyet a helyi könyvtár. Ezt követően az épület kihasználtsága jelentősen csökkent, egy ideig varrodaként is funkcionált.

Sajnos az évek múlásával, a kihasználtság hiányával állaga erősen romlani kezdett, szinte használhatatlanná vált. Az épület és környezete III. ütemben megvalósult rekonstrukció során nyerte el jelenlegi arculatát.

I. ütem: 2006-ban az önkormányzat pályázatot nyújtott be az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programra (AVOP), melynek köszönhetően lehetőség nyílt az épület felújítására. A pályázati projekt elnevezése: Régió Ház Kisrégiós Forrásközpont kialakítása Tótszerdahelyen. Ez volt az épület felújításának I. üteme. Ennek során az épület teljes rekonstrukciója valósult meg, így a falak, nyílászárók, tető, belső burkolatok teljes megújulása vált lehetővé.

II. ütem: 2009-ben Nyugat-Dunántúli Operatív Programra benyújtott sikeres pályázat keretében került megvalósításra a II. ütem. Ennek során az épület tetőterében kialakításra került 10 db, egyenként 2 fő befogadására alkalmas szoba. Továbbiakban lásd a honlapon település/szállás.

III. ütem: A III. ütem keretében az épület udvarának megújítása valósult meg, mely során az épület előtti tér térkövezése és parkolók kialakítása, továbbá az utcafronti rész felől kerítés építése teljesült.

Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően sikerült megmenteni az enyészettől ezt az emlékekben gazdag, a falu történetének egyik legősibb épületét.